top of page

Yes, I can! - curs online


Abia am așteptat acest curs oferit de European Schoolnet Academy. Încă de anul trecut școlar am început să construiesc stima de sine a copiilor și puteți citi articolul meu despre Puterea lui ÎNCĂ, inspirat de cartea în limba engleză Giraffes cannot dance.

Mai mult, cei care îmi urmăriți blogul de mai mult timp, știți deja că sunt adepta declarată a învățării prin colaborare și pe viitor mi-am propus să aprofundez și mai mult acest subiect.


Cursul acesta îmi pare mie că le îmbină atât tema motivării elevilor printr-o învățare personalizată cât și învățarea prin colaborare. Din dorința de a-mi consolida mai mult cunoștințele nou învățate, voi scrie acest articol ca jurnal al învățării mele.

Menționez încă de la început că voi traduce sintagma „empowering students” folosită în curs prin sintagmele „a da aripi elevilor”, „a motiva”.


Cursul este structurat în 4 module:

1. Construind poduri între învățarea formală și cea informală

2. Dând aripi elevilor prin învățarea personalizată

3. Dând aripi elevilor prin folosirea învățării prin colaborare

4. Strategii de motivare a elevilor prin învățarea prin colaborare


Modulul 1 - Construind poduri între învățarea formală și cea informală


Acest modul ne ajută să reflectăm asupra modului în care copiilor le place să învețe. Este estențial să le adresăm această întrebare, adaptată nivelului lor de vârstă, sub forma unui chestionar. Cercetările arată că activitățile de învățare ale copiilor în mediul școlar trebuie să fie legate de cele desfășurate de copii în afara școlii fiind surse importante pentru procesul învățării. Dacă elevii pot integra experiențele învățării informale în învățarea formală din clasă, atunci ei vor fi mult mai motivați să învețe.


Mi-a plăcut metafora celor 3 balene ca reprezentante ale celor 3 tipuri de învățare. Concluzia filmulețului de mai jos este aceea că „în oceanul învățării pe tot parcursul vieții, vei avea succes cu ajutor tuturor celor 3 balene”.

Temă de reflecție: Scrie câte un exemplu despre o situație în care ai învățat ceva în mediul formal, non-formal și informal. (Nu-i așa că-i puțin dificil să le delimitezi?)


„Fiecare copil este interest de ceva. Uneori, el nu știe exact ce îl interesează, alteori nu poate articula. Dar fiecare copil are un domeniu de interes și acesta este un adevăr fundamental. Nu trebuie să fie vorba doar despre identificarea domeniului de interes, ci de progresul pe care copilul îl face în acel domeniu are îl interesează. (...) Ceea ce noi vedem la copiii cu care lucrăm este faptul că ei își doresc experiențe care să conteze pentru ei, personal. Ei vor să facă legătura între ceea ce învață și contextul lor real de viață sau interesele lor. Apoi, le place să reconstruiască acea poveste și să o transpună în contextul propriilor vieți. Și apoi, le place să traducă lucrul respectiv în ceva ce pot face pentru comunitatea lor, fie fizică, fie virtuală. Traseul acesta urmează tiparul consum - producție - participare.” - Diana Rhoten


Acum se pune întrebarea: Cum îi putem ajuta pe elevi să creeze poduri între diferitele situații de învățare? Un răspuns posibil ar putea fi următorul video care face o diferențiere clară între implica elevii la ore la ore și a le da aripi (cum îmi place mie să traduc conceptul de „empowering”).

Modulul 2 - Dând aripi elevilor prin învățarea personalizată


Învățarea personalizată poate avea mai multe definiții, dar în fond, se referă la a-ți inspira elevii până într-acolo încât să meargă acasă și să caute din proprie inițiativă mai multe despre subiectul respectiv. Învățarea personalizată este o învățare bazată pe inteligențele multiple. În filmulețul de mai jos, elevi de școală primară vorbesc foarte ușor care este stilul lor de învățare, semn că au fost încurajați și îndrumați să îl găsească.


Reflectând la cele învățate până acum, pot spune că acei elevi care au un alt tip de inteligență decât cea academică sunt numiți elevi „dificili”. Și eu mă frământ să găsesc metode deosebite, dar niciodată nu va funcționa aceeași metodă la toți copiii. Iar pentru micuța mea elevă care urăște să citească și nu vrea să învețe literele, dar care are un talent înnăscut la dans și muzică, cred că voi alege să îi ofer o altfel de recompensă: pentru fiecare 10-15 minute de citit, va primi pauză 3 minute să danseze pe melodia ei preferată.


În articolul Formative Assessments to initiate personalized learning, doamna profesor Brooke Jonhnston oferă un exemplu de bună practică a învățării personalizate. Ea aduce în discuție evaluarea formativă aplicată la începutul unității de învățare ca prim pas în personalizarea învățării. Abia știind care sunt punctele tari și punctele slabe ale elevilor, vom ști să personalizăm actul învățării. Tehnologia ne este de un real folos în această personalizare a învățării.

După ce s-a stabilit prin evaluare formativă care sunt punctele tari și cele slabe ale elevilor, se poate începe personalizarea învățării. Iată o listă cu 7 idei de personalizare a învățării.

Iată o listă de alte 6 idei de personalizare a învățării ce poate fi accesată AICI.


Instrumente utile pentru personalizarea învățării sunt numeroase mai ales în limba engleză. Accesând ACEST LINK vă puteți familiariza cu o parte din ele.



Modulul 3 - Dând aripi elevilor prin folosirea învățării prin colaborare


Ce este învățarea prin colaborare? Aici începe partea mea preferată! Oare înseamnă doar că i-am pus pe elevi să lucreze împreună în echipă? 2 lucreză, restul acceptă ce spun cei cu inițiativă și proiectul/produsul este „bun comun”? Oare nu înseamnă mult mai mult? Ba da!

De ce să lucrăm în colaborare?

Dacă nu v-au convins, vă conving copiii!

Un exemplu de învățare prin colaborare la clasa a patra, în Italia.

Și preferatul meu!

Cum se poate crea într-un singur weekend o sală de clasă care să răspundă nevoilor învățării prin colaborare? Un exemplu ce inspiră!

bottom of page