top of page

Formarea conceptului de număr în concentrul 0-19

Deşi a trecut ceva vreme de la ultima mea postare (pauză datorată supraîncărcării programului meu şi a implicării mele în multe activităţi, inclusiv într-un proiect Erasmus care mi-a solicitat întreaga atenţie, dar şi pregătirea pentru preinspecţia de gradul I), am continuat să lucrez cu elevii mei folosind material concret la matematică.


Scurt rezumat de Psihologie Educațională

Jerome Bruner, un cunoscut psiholog american (1915-2016) a ajuns la concluzia că învățarea are loc în trei stagii de reprezentare.

Primul stagiu, al învățării concrete, este învățarea prin acțiune: a atinge, a simți, a manipula.

Stagiul învățării iconice sau prin imagini este momentul în care învățarea are loc pe baza unor imagini ce ilustrează situațiile concrete experimentate în prima fază a învățării.

Urmează stagiul învățării abstracte, moment în care mintea umană preia imaginile din stagiul învățării iconice și le transpune în cuvinte sau simboluri, permițând conexiunea între concepte.

Pe acest model al învățării mi-am construit strategia didactică pentru a-i învăța pe micii mei elevi numerele de la 10 la 19,


Vă prezint în continuare câteva dintre activităţile realizate de noi și vă invit să vizualizați fișele de lucru atașate ca link numelor activităților.



Faza concretă

1. Scara numerelor. Am numărat cuburi, le-am ordonat şi le-am comparat.


2. Formarea numerelor. Am observat cum se formează numerele cu ajutorul unor cartonaşe ce ne-au permis aşezarea cuburilor în conturul numerelor.


3. Zeci şi unităţi - Am observat cum 10 cuburi devin o entitate numită "zece", entitate inseparabilă (decoamdată) şi foarte uşor de identificat. Ne-am jucat tot cu cuburi, dar puteţi folosi şi beţe de chibrituri, iar pentru vizualizarea zecilor, puteţi lega chibriturile cu un elastic.


4. 10+ sunt bucăţele de hârtie care se împăturesc uşor, cifra unităţilor suprapunându-se peste zeroul de la zeci ajutându-i pe copii să vizualizeze cum se scriu corect numerele. Până în momentul în care să le aduc acest "joc", elevii mei încă scriau numărul nouăsprezece astfel: 91. Pentru fiecare cartonaş în parte, am construit câte două "turnuri" de cuburi: un turn pentru zeci şi altul pentru unităţi, pe care le-am apropiat unul de celălalt formând astfel numărul scris pe cartonaş.



Faza iconică

5. Jocul Twinkl de asocierea număr-mulţime disponibil cu abonament la linkul https://www.twinkl.co.uk/resource/ro-t-n-847-numerele-de-la-1-la-20-cartonae-pereche


6. Fişe de lucru în care reprezentările numerelor cu ajutorul cuburilor (exersată timp de vreo săptămână, în faza concretă) au fost înlocuite cu imaginile acelorlaşi cuburi.


7. Jocul FLORI ŞI INSECTE, creat de mine pentru unitatea tematică ”Flori de primăvară”, joc cu ajutorul căruia copiii au asociat numărului reprezentarea potrivită.


Faza simbolică sau abstractă



5. Fişa Ştiu că număr! în care copilul, în mod individual, decupează, aşază şi lipeşte numerele la locul lor.


6. Cursa numerelor - un joc-competiţie îndrăgit de copii, în care fiecare copil scrie cu o culoare diferită câte un număr, pe rând, contratimp. Un joc de destindere de jucat la sfârşitul orei sau un as în mâneca învăţătorului pentru momentele când elevii sunt obosiţi şi nu mai au chef să înveţe. Un joc cu care îi putem păcăli să mai exerseze puţin!


Vom continua după același traseu (concret-iconic-abstract) și pentru învățarea numerelor de la 0 la 31.


AVEȚI O PRIMĂVARĂ PLINĂ DE CULOARE!


bottom of page