top of page

A de la Arici.


Aventuri în pădurea aurie. Aşa aş numi prima unitate tematică a clasei pregătitoare. Pentru că e toamnă, pentru că purcedem la învăţarea alfabetului şi a cifrelor, pentru că ne plac animăluţele, pentru că toamna e colorată şi putem explora.



Am început săptâmâna învăţând un cântecel: Iepurele şi ariciul, cântecel care mi-a dat ocazia să mă gândesc la lecţia de viaţă pe care el o ascunde şi la luptele interioare din sufletul copiilor. Păţania ilustrată de cântec nu este tocmai întâmplătoare. Cel puţin o dată în viaţă, copii şi adulţi, ne confruntăm cu o situaţie similară: ni se spune în faţă că suntem urâţi doar pentru că nu îndeplinim nişte standarde sau nu semănăm cu majoritatea.

Versurile acestui cântec m-au inspirat în scrierea unei istorioare pentru elevii mei din care ei să poată extrage un mesaj pentru viaţă. Povestioara am scris-o pentru a atinge mai multe obiective: tema pădurii, a toamnei, predarea literei A şi a cifrei 1, discuţii despre sentimente, dar şi preîntâmpinarea unor situaţii de insultă între copii.


Aşadar, povestea mea continuă păţania ilustrată de cântecel, spunând cum ariciul nu a putut dormi după întâlnirea cu iepurele, ajungând în cele din urmă să-i dea crezare acestuia. Pentru a scăpa de ţepi, se hotărăşte să plece în Oraşul de Argint să-l întâlnească pe medicul lui, Aligatorul înţelept. Călătoreşte cu autobuzul şi avionul, iar Aligatorul îi rezolvă problema spunându-i cu blândeţe:


- Tu eşti preţios, frumos şi unic exact aşa cum ai fost creat de Dumnezeu.

Nu trebuie să pleci urechea la vorbele răutăcioase ale celor din jur

şi nu trebuie să îţi tai ţepii pentru a demonstra că eşti valoros.

Uite, îţi dau în dar o alifie. Este o alifie fermecată.

Unge-ţi în fiecare dimineaţă obrajii, pieptul şi mâinile.

Parfumul ei îţi va aminti în fiecare zi să fii zâmbitor,

să arăţi iubire şi preţuire celor din jur şi să fii darnic.

Aceste calităţi te vor face din zi în zi tot mai frumos.

Aceasta este frumuseţea adevărată!

În jurul acestei poveşti am brodat lecţiile întregii săptămâni. Ador predarea integrată! Recunosc că este mult de muncă, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură.

Notez mai jos din activităţile noastre:


- la Comunicare în limba română ariciul ne-a fost de ajutor la scrierea unor semne grafice şi a literei A. Altă oră am dedicat-o despărtirilor în silabe şi stabilirii locului sunetului A în diverse cuvinte. Am colorat imagini care reprezintă cuvinte din poveste (autobuz, avion, alifie, antibiotice, albine) şi am repovestit istorioara în timp ce decupam piese de puzzle reprezentând imagini ce ilustrau obiecte întâlnite în poveste şi le-am aşezat în ordinea în care au apărut în poveste. Am povestit ce ne-a plăcut cel mai mult în poveste.



- la Matematică şi explorarea mediului am avut ocazia să discutăm despre arici: ce fel de animal este, unde trăieşte, cu ce se hrăneşte, care este rolul ţepilor lui. Tot ariciul ne-a învăţat să scriem cifra 1.



- la Muzică şi mişcare am memorat, intonat şi coregrafiat cântecelul Iepurele şi ariciul


- La Arte vizuale am pictat cu berţişoare de urechi copaci de toamnă, am desenat scena preferată din poveste, am învăţat să desenăm un arici, am lipit frunze pentru a obţine corpul unui arici.

bottom of page