top of page

Litera săptămânii - Litera I, i

Pentru săptămâna literei I, m-am găndit să citesc copiilor o carte tare dragă mie: Don't wake the Bear, Hare! pe care o puteți vizualiza aici. Am ales această povestioară din mai multe motive. În primul rând pentru că se integra excelent în unitatea noastră tematică Animale din pădure. În al doilea rând, pentru că personajul principal este un iepuraș, iar noi trebuia să învățăm litera i, I. În al treilea rând, pentru că este un exemplu excelent de prietenie, integrare, acceptare și totul se termină cu o petrecere. Fiind și noi în ultima săptămână înainte de vacanță, aveam prilejul să încheiem unitatea tematică cu imaginea unei petreceri pentru a ne lua La revedere de la animăluțele din pădure. Cel puțin pentru o vreme!

Grafica extraordinară a cărții i-a atras instantaneu pe copii. Poate și datorită faptului că din 33 de elevi, 20 sunt fetițe, majoritatea, cu reală sensibilitate artistică și talent grafic. Așa că, povestea mea a fost primită cum se cuvine și tratată cu admirație și respect de copii. Este singura carte pe care am citit-o și recitit-o zilnic, iar mai jos, am enumerat activitățile realizate în jurul acestei povești.


La Comunicare în limba română, după lectura poveștii, am admirat și ”citit” imaginile. Am învățat, apoi, litera i, I colorând imagini care conțin litera și trasând litera după contur. Am stabilit locul sunetului i în cuvinte date și trebuie să vă spun că ne descurcăm din ce în ce mai bine cu acest tip de exercițiu. Deși începutul a fost anevoios și până descompuneam cuvântul în silabe și silabele în sunete, uitam ce sunet căutăm și trecea ora, după mult exercițiu și răbdare,. Am completat și literele lipsă din cuvinte date și am am alcătuit propoziții cu ele.


Activitatea preferata a săptămânii a fost dramatizarea poveștii. Din jucăriile aflate în clasă, le-am selectat pe acelea care locuiesc în pădure (interdisciplinaritatea!!!) și copiii au dramatizat povestea folosindu-le. Am dramatizat toate situațiile prezentate în poveste: sforăitul ursului, decorarea pădurii de către animăluțe mergând în vârful picioarelor, umflarea unui balon care apoi se sparge, fuga animalelor din fața ursului, confruntarea dintre urs și iepuraș, distracția de la petrecere. (Valențele educative ale dramatizării nu cred că mai trebuie enumerate aici pentru că articole s-au tot scris pe această temă.)


La Matematică și explorarea mediului am învățat cifra 4, am descompus numărul și i-am aflat prietenii cu ajutoru unor ciupercuțe (care cresc tot în pădure). Am realizat graficul cuvintelor care încep cu i și am colorat imaginile animalelor din pădure.


La Arte vizuale și abilități practice, am învățat să desenăm un iepuraș și pentru că vă spuneam mai devreme că majoritatea copiilor au reale înclinații artistice, am știut că mă vor întreba cum să desenăm un iepuraș. Dar mai știam și că nu se mulțumesc cu desene simpliste. (Atunci când desenez prea schematic îmi spun că ”nu arată ca în realitate”). Așadar, am descoperit pentru ei un filmuleț care știam că le va satisface gustul estetic (puteți viziona filmulețul aici). În altă activitate, am modelat din plastilină un iepuraș, iar unii copii chiar au reușit să creeze imaginea pădurii din poveste şi trunchiul de copac în care dormea ursul. Apoi, am pictat o imagine cu un iepuraș pentru că ne place foarte mult să pictăm.



La Muzică și mișcare am învățat cântecul Iepurașul Hop Hop pe care îl puteți asculta aici.


DORIM ACTIVITĂŢI PLINE DE CULOARE!

bottom of page