top of page

Rinocerul ne învaţă litera R


Copiii mei adoră să le citesc poveşti. Dacă lunea zăbovim mai mult asupra cântatului, imediat mă întreabă: "Şi povestea????"

Aşadar, trebuie să începem cu povestea!

Săptămâna aceasta, însă, nu am început cu povestea, ci cu "poveştile noastre" despre ce am făcut în vacanţă. Fişa de la Twinkl ne-a fost de un real ajutor pentru că i-a călăuzit pe copii spre explorarea amintirilor captate cu toate simţurile. Şi după ce am desebat şi colorat, am reuşit recordul de a-i asculta pe toţi copiii până la capăt, cu răbdare...pe toţi 33!

Iar povestea a venit şi ea, spre finalul zilei. O poveste minunată, tot marca Twinkl, despre Rică, rinocerul care vedea în toate celelalte animale multe calităţi, numai în el nu. Şi nu îşi găsea prieteni...şi era trist...până leopardul şi pitonul l-au ajutat să se cunoască pe sine şi să se aprecieze. O poveste plină de învăţătură care a deschis unele subiecte sensibile: acceptarea sau neacceptarea, încrederea în sine, tristeţea. Am acordat atenţie deosebită acestei emoţii la Dezvoltare personală şi am explorat modul în care ea ne afectează corpul, utilizând o fişă de lucru creată de mine. Am descris mai pe larg activitatea aici.

La Comunicare în limba română am învăţat (aşa cum se poate uşor ghici) litera R şi r. Am colorat imagini care conţin sunetul, am descoperit litera ascunsă colorând după cod, am scris litera mare de tipar.


Pentru a mai diversifica activităţile, le-am prezentat copiilor Jocul sunetelor. Din săculeţul cu surprize, copiii vin pe rând şi extrag câte un cartonaş. Fiecare cartonaş are în centru scrisă o literă, iar în jurul acesteia imagini care încep sau nu cu sunetul/litera respectivă. Sarcina este aceea de a agăţa cleştişori în dreptul fiecărei imagini care corespunde literei. A prins atât de bine jocul acesta, încât la sunetul clopoţelului un copil care nu reuşise să iasă la joc începuse să plângă, aşa că le-am lăsat acces liber la acest joc şi în alte zile şi în pauze. Puteţi descărca jocul de aici.

O altă activitate interesantă a fost aceea de a proiecta pe tablă anumite imagini şi a cere copiilor să scrie o anumită literă (specificată de mine) la locul potrivit în schema cuvântului. Realizam astfel de sarcini pe fişe pe care le lipeam în caiet, dar săptămâna aceasta am simţit nevoia să ieşim puţin din rutină. Ceilalţi copii, căutau litera respectivă pe alfabetare sau chiar scriau cuvântul ilustrat la tablă.

Nu am uitat nici de dramatizare, doar că acţiunea a fost mai puţin dinamică.

La Matematică şi Explorarea mediului am vorbit despre junglă şi am învăţat să scriem cifra 5. Rinocerul ne-a ajutat să numărăm până la 5 crescător aşezând rinocerii ca la circ, unul deasupra celuilalt, ca într-o diagramă, conform numărului scris sub fiecare coloană. O altă activitate a constat în realizarea unei diagrame după numărul scenelor din poveste, fişă de lucru creată de Twinkl ce poate fi vizualizată aici. În altă zi, am acordat atenţie descompunerii numărului şi pentru aceasta ne-au fost de mare ajutor petele de noroi cu care Rică se stropise pe corp pentru a arăta ca leopardul. Am colorat petele în 2 culori (maro şi negru/gri) ilustrând modalităţile de descompunere a numărului 5.


Am învăţat apoi să comparăm numere, jucându-ne cu aligatorul care mănâncă prada cea mai mare. Am tot numărat rinoceri şi l-am ajutat pe aligator să-i mănânce pe cei mai mulţi pentru că era tare flămând. Apoi i-am dat aligatorului să mănânce buline. Am folosit semnele personalizate ale themeasuredmom.com care ne-au plăcut şi ne-au ajutat enorm. Am ieşit şi la tablă, am râs, am aplaudat, am glumit pe seama flămândului şi ne-am supărat pe clopoţelul care iar ne-a întrerupt distracţia. Puteţi descărca fişele noastre aici.


Cântecel nu prea am găsit, dar am inventat. În loc de "Un elefant se legăna" am cântat "Un rinocer se legăna..." şi am repetat toate cântecele din repertoriu.


La Arte Vizuale şi Abilităţi practice am transformat litera R într-un rinocer decupând, colorând şi lipind. Dacă vă place ideea noastră, o puteţi folosi cu încredere descărdând-o de aici.

Un băieţel, a venit la mine să îmi spună că "La începutul anului şcolar scria pe tablă AVEŢI UN AN PLIN DE CULOARE...şi chiar aşa este pentru că folosim multe culori în tot ce facem şi colorăm mult." A spus aceste lucruri cu bucurie în ochi şi eu m-am bucurat la rândul meu.


DA, AVEM UN AN PLIN DE CULOARE ŞI SPERĂM ŞI VOI LA FEL!!!

bottom of page