top of page

E de la Elefant


Pentru învăţarea literei E, am ales să citesc copiilor cartea Elefantul Elmer scrisă de David McKee, o poveste scrisă cu grijă şi talent despre "a fi diferit" şi a găsi bucurie în aceasta. De fiecare dată când aleg poveştile pentru copii, mă gândesc şi la aspectul emoţional şi la modul în care pot folosi tema cărţii ca rampă de lansare pentru discuţii despre noi, despre inima noastră, despre interiorul nostru, despre luptele noastre şi temerile noastre.

Elmer este modelul fiecăruia dintre noi care a încercat să se conformeze majorităţii, dar a realizat (poate mai repede ca noi, că aşa se întâmplă în poveşti) că lumii îi lipseşte o pată de culoare dacă el lipseşte. Găsiţi cartea citită cu voce tare pe Youtube.


Senzaţia săptămânii a fost mini-cartea Elmer pe care am alcătuit-o pentru copii. Am vrut să fie o carte interactivă, de aceea, am scris unele cuvinte din litere punctate pentru a fi trasate de copii şi am înlocuit cuvinte cu imagini pentru a fi uşor de citit. Copiii au fost foarte încântaţi că le-am permis să o personalizeze şi să intervină pe paginile ei. Au citit-o cu drag, unii chiar încercând să silabisească, alţii repovestind-o de fapt cu propriile cuvinte şi presupunând că "citesc". Obiectivul meu de a-i apropia de carte, de poveşti, de a povesti a fost atins: copiii au "citit" cartea şi în familii, au arătat tuturor ce au făcut la şcoală, au povestit tuturor. Puteţi descărca, printa şi folosi Cartea Elmer de aici (mă bucur să ştiu că şi altor copii le este folositoare).


O altă noutate a săptămânii a constat în aducerea la şcoală a unor enciclopedii/cărţi/reviste despre elefanţi şi jucării. Aşadar, în fiecare zi am citit informaţiile din câte o carte adusă de copii şi am aflat multe noutăţi. Apoi, am urmărit un film documentar despre elefanţi în care am văzut cum are loc duşul de dimineaţă şi tăvălirea prin nisip aflând că astfel, elefanţii îşi protejează piele de soare şi insecte. Am glumit între noi că acesta este "spray-ul antibronz al elefanţilor". Tot la Matematică şi explorarea mediului, am acordat atenţie descompunerii numărului 6. Dacă la numere mai mici lucrurile mergeau repede şi erau uşor de intuit, la cifra 6 am simţit că elevii mei au nevoie de materiale intuitive pe care să le manipuleze singuri. De aceea, am creat pentru ei o planşă cu ajutorul căreia să descompunem uşor, realizând "două grupe" de obiecte (inimioare perforate din hârtie), fiecare grupă având altă culoare pentru a-i afla pe "prietenii lui 6", adică acele numere care împreună fac 6. (Nu le-am zis nimic, deocamdată, de adunare, dar câţiva şi-au dat seama singuri.) După realizarea celor 2 grupe, am aşezat obiectele pe "cofragul de ouă" (cum i-am zis noi englezescului ten frames), încercând de acum în colo să îi deprind pe copii să vadă unitar un grup de 5 obiecte ceea ce îi va ajuta să se înveţe adune numărând în continuarea lui 5 sau să descompună numere mai mari în grupuri de câte 5.


Bineînţeles că alături de elefant am învăţat litera E, e: am colorat imagini reprezentând cuvinte care încep cu litera E, am scris litera mare de tipar, am stabilit locul sunetului E în diverse cuvinte, am trasat litera în taviţe cu mălai şi făină, am asociat imaginea cu sunetul prin jocul nostru de cartonaşe, am scris şi citit cuvinte pe alfabetar şi, în premieră, am alcătuit o propoziţie prin colaborare cu colegii de bancă.



La Arte vizuale am realizat un elefant prin tehnica mozaicului şi în altă oră, am pictat elefanţi coloraţi, pregătiţi de paradă, aşa cum am auzit din poveste că se întâmplă de ziua lui Elmer (elefanti pregatiti de parada de la Twinkl).



La Muzică şi mişcare chiar a fost mişcare: am Dansat cu elefantul (mişcări libere sugerate de ritmul cântecului) şi am învăţat cântecelul Elefantul Cici şi-a pierdut cipicii.


La Dezvoltare personală am vorbit despre emoţii, în special despre "a te simţi jucăuş", dar voi reveni cu detalii despre această activitate într-un nou articol (Clasa mea fără bullying - Episodul 2).


AVEŢI UN AN PLIN DE CULOARE ŞI VOIE BUNĂ!


bottom of page