Această perioadă a anului este marcată de magia sărbătorilor, a aşteptării, a dorinţei, de bucuria cadourilor şi zburdălnicia fulgilor de zăpadă. O perioadă senină a copilăriei pe care fiecare adult şi-o reaminteşte cu drag.
O perioadă fermecată! Deşi uneori, din păcate, şcoala cu sarcinile şi cerinţele ei, spulberă magia şi visul. Pentru elevii mei, însă, mi-am dorit ca această perioadă să fie una lejeră, fermecătoare, plină de poveste şi bucurie, mai plină de povestiri între noi şi mai puţine poveri!
De aceea, am început săptămâna cu filmul Omul de zăpadă (The Snowman), film realizat în anul 1982 după cartea de benzi desenate cu acelaşi nume scrisă de Raymond Briggs. Filmul este fără replici, realizat prin tehnici de animaţie tradiţionale. Am avut emoţii cu privire la impactul asupra copiilor, ştiind că am în faţă o generaţie supertehnologizată, obişnuită cu efecte audio-video avansate. Dar filmul şi cartea de la care porneşte acesta, cu alte cuvinte, povestea în sine, este atât de fermecătoare încât atinge sufletul şi inima oricui, indiferent de vârstă, epocă sau cultură.
Este o poveste care stârneşte imaginaţia, creativitatea şi trezeşte bucuria. Am vizionat filmul, întâmplător, într-o zi în care începuse să ningă cu fulgi mari şi frumoşi. Iar bucuria şi energia pe care ne-a transmis-o ne-a scos din clasă în fiecare pauză şi în fiecare zi la zăpadă şi la joacă.
Mânaţi de aceeaşi bucurie şi entuziasm, ne-am împodobit sala de clasă cu ghirlande de oameni de zăpadă realizate cu şabloanele Krokotak şi am realizat mozaicul propus tot de ei. Am cântat O, ce veste minunată şi Omul de zăpadă la orele de muzică şi am discutat despre coloana sonoră, observând (poate pentru prima oară) cum muzica poate transmite şi exprima emoţii, sentimente. Tot atunci, ne-am lăsat purtaţi de farmecul cântecului şi am dansat pe melodiile filmului, fiecare cum a simţit şi cum a vrut sau dacă a vrut.
Pe nesimţite, am învăţat şi litera O pentru că reprezintă chiar capul omului de zăpadă şi nişte oameni de zăpadă de la Twinkl ne-au ajutat să exersăm recunoaşterea sunetelor iniţiale din cuvinte!
La matematică am descompus numărul opt folosind o fişă de lucru de pe teacherspayteachers.com
Pentru că filmuleţul ne-a antrenat imaginaţia, ne-am imaginat ce am face noi cu Omul de Zăpadă dacă l-am putea aduce în casă şi ar fi viu şi unde am dori să zburăm cu el.
Şi pentru că a fost o săptămână a cadourilor, am plecat în prima noastră excursie: la Biblioteca Judeţeană George Bariţiu, secţia pentru Copii şi Tineret, unde minunatele doamne Melania Luana Butnariu şi Melinda Dinu ne-au pregătit o zi de poveste: Soldăţelul de plumb - lectura poveştii şi colorarea unor imagini din poveste, urmată de nepreţuitul timp de joacă.
Noi am avut o săptămână plină de culoare, poveste şi joacă! La mai multe!
Puteţi comanda cartea Omul de Zăpadă de la Ed. Arthur şi poate fi folosită în clasele mai mari pentru scriere imaginativă/compuneri.