top of page

Clasa mea fără bullying - episodul 4. Emometrul


În această dimineaţă, un băieţel se apropie de mine foarte serios. Deschide un carneţel şi îmi arată 4 desene: 2 inimioare verzi şi 2 inimioare albastre, fiecare exprimând veselia şi tristeţea. Privindu-mă cu ochi mari şi serioşi, mă întreabă. arătându-mi pe rând inimioarele cu degetul: "Doamna, cum vă simţiţi azi? Veselă sau tristă? Verde sau albastru?" Am rămas atât de uimită de iniţiativa şi atenţia lui, încât pentru moment nu am reuşit să spun "cum mă simt". Aceasta şi pentru că, pregătisem exact pentru această zi, realizarea unui emometru. M-am aplecat la nivelul lui, i-am zâmbit, am arătat spre "inimioara verde fericită" şi i-am răspuns: "Sunt bucuroasă azi pentru că mi-ai citit gândurile: am pregătit pentru voi un termometru care să ne arate emoţiile în fiecare zi!" Nu vă pot descrie cum s-a luminat faţa lui şi cum ochişorii i s-au mărit de uimire, bucurie, mândrie...toate în câteva secunde.

Acest eveniment a reprezentat pentru mine dovada clară şi incontestabilă că elevii mei aveau nevoie de acest proiect, că ideea acestui proiect a fost extraordinară, că elevii se simt, acum, la şcoală într-un mediu securizant şi motivator.

Este de la sine înţeles că întreaga activitate a fost primită cu multă bucurie de toţi copiii. M-au asaltat cu întrebări de genul "Îl pot lua acasă? Promit că îl copiez şi îl aduc înapoi!" S-au bucurat apoi să descifreze emoţiile reprezentate pe termometru şi m-au ajutat la printat, plastifiat, decupat.


Ce reprezintă emometrul?

Am realizat emometrul într-o formă aleasă de mine. Proiectul propus de Itsy Bitsy prevedea alegerea de către elevi a modului de reprezentare, dar am considerat că lăsarea acestui aspect la latitudinea micilor mei elevi ar duce la discuţii interminabile, dezamăgiri şi supărări. În acelaşi timp, mi-am dorit ca acest instrument să fie o surpriză pentru ei.

Inimioara cu aripi este o inimioară mobilă care simbolizează ideea de schimbare şi modificare. Inima este şi locul de unde izvorăsc sentimentele noastre, inima este cea care reacţionează prima la emoţii.

Aşezarea emoţiilor într-o ordine oarecum crescătoare a fost cel mai dificil moment al realizării acestui termometru în special datorită faptului că emoţiile nu se schimbă în mod gradual. Totuşi, prin libertatea de mişcare pe care o are inimioara cu aripi cred că am reușit să evidențiez ideea de schimbare.

Pentru moment, am lipit termometrul pe bancă. În spatele termometrului am lipit folie magnetică, iar inimioara are și ea magnet pe spate. Am încercat, astfel, să asigur fixarea inimioarei. Dar, cu siguranță, produsul final merită îmbunătățiri.

Vom folosi acest instrument în fiecare zi, vom vorbi despre lucrurile care ne provoacă anumite emoții, vom analiza toate cele 10 emoții reprezentate pe termometru, vom citi povești terapeutice. Toate acestea, anul viitor!


PROIECTUL CONTINUĂ!!!



bottom of page