top of page

Învăţarea adunării prin joc? De ce nu! Iată 7 jocuri simple

Vă prezint mai jos, 7 jocuri folosite de mine pentru predarea şi exersarea adunării la clasa pregătitoare.


1. MAŞINA ADUNĂRII

Cu ajutorul acestei maşinării încropite, în grabă, într-o seară, din materiale disponibile în casă, am făcut intrarea în scenă a operaţiei de adunare. M-am folosit pentru captarea atenţiei de un pasaj foarte frumos din Cartea cu Apolodor pe care o studiam la acea vreme şi i-am invitat pe copii să îi numere pe pinguinii veniţi la sărbătoare. Apoi, am "înlocuit" pinguinii cu dopuri de la sticlele de plastic pe care le-am dat pe tobogan. Câte 2 copii, cu capace de culori diferite, au introdus capacele în maşinărie, le-au urmărit amuzaţi traseul, apoi le-au scos din cutiuţă pentru a le număra şi a afla CÂTE SUNT ÎMPREUNĂ. Desigur, această maşinărie îi ajută şi astăzi să vizualizeze fenomentul din spatele adunării, iar manipularea materialului concret asigură o învăţare logică şi aprofundată. O activitate de tipul hands-on, cum îmi place mie să îi spun, pe care am folosit-o timp de câteva zile, până ce a venit momentul să trecem la următoare etapă, la un alt joc.


2. COFRAJELE DE OUĂ


Am folosit acest "joc" pentru consolidarea adunării. Copiilor le place să se joace cu cuburile, iar acesta este momentul când se pot juca o oră întreagă. Pe o fişă de lucru, copiii primesc o serie de calcule matematice pe care trebuie să le rezolve cu ajutorul cuburilor şi a cofragului de ouă. (Cofragul de ouă este prietenul nostru de pe vremea când ne-am jucat cu descompunerea numerelor şi va continua să ne însoţească pe toată perioada clasei pregătitoare.) Regulile sunt simple: copiii au la dispoziţie un cofrag de ouă gol şi 20 de cuburi (10 de o culoare şi 10 de altă culoare) sau, din lipsă de cuburi, folosim capace de la sticlele de plastic. Pentru fiecare calcul în parte, copiii aşază în cofrag atâtea cuburi cât reprezintă termenul adunării, reprezentând fiecare termen cu altă culoare. Apoi le numără ca să afle CÂTE SUNT ÎMPREUNĂ şi scriu cifra corespunzătoare numărului la rezultat.


3. SPINNER MATEMATIC

Da. Spinnerul este foarte îndrăgit de copii. Şi pentru a face orele de matematică dinamice, noi am confecţionat un spinner simplu: dintr-o agrafă şi vârful creionului. Copiii completează al doilea termen al adunării cu numărul care le pică după ce au rotit spinnerul şi apoi efectuează calculul, bineînţeles cu ajutorul cofragului de ouă şi al cuburilor.



4. JUMP!

Broscuţa Frogy e sportivă. Ea participă la Jocurile Olimpice şi face sărituri în lungime. La fiecare rundă, sare un anumit număr de sărituri. Cât reuşeşte broscuţa să sară în total?

Aceasta e povestea enunţată în cazul fiecărei adunări. Copiii au în faţă fişa de lucru, broscuţa şi axa numerelor. În timp ce deplasează broscuţa de la un număr la altul, copilul trebuie să numere. Fişa de lucru poate fi rezolvată şi fără broscuţă şi axă, folosind carioci şi reprezentând pe axa numerelor salturile broscuţei. Puteți descărca axa numerelor de la Twinkl facând click AICI.



Varianta 2 - JUMP CA BROSCUŢA

În faţa clasei, pe podea/parchet, învăţătorul trasează axa numerelor de la 0 la 10. Învăţătorul spune un număr (de ex. 2), copilul sare atâtea sărituri câte a spus învăţătorul. Apoi dascălul enunţă "plus încă 4" şi copilul numără în continuare 4 sărituri. Ajuns la rezultat, copilul repetă întreaga operaţie. "2 + 4 = 6".


5. ADUNAREA ZARURILOR

Pentru acest joc, nu aveţi nevoie decât de 2 zaruri, carioci şi o foaie de hârtie. Fiecare copil, îşi alege o culoare cu care să scrie , apoi aruncă zarul şi scrie numărul corespunzător punctelor într-una din căsuţele libere. Ambii copii, numără ÎMPREUNĂ bulinele de pe AMBELE ZARURI şi scriu rezultatul pe rând.

Acest joc ce poate juca şi individual: fiecare copil are 2 zaruri pe care le aruncă şi notează singur cele 2 numere obţinute, pe care apoi le adună şi scrie rezultatul. Această din urmă variantă vă poate oferi indicii despre cine stăpâneşte şi cine nu adunarea. Există, însă, riscul de a se plictisi.



6. JOC DE CĂRŢI


- Doamna, avem voie să jucăm cărţi la şcoală?

- Bineînţeles.

- Doar în pauză, nu-i aşa?

- Nu doar în pauză. Astăzi ne vom juca cărţi în timpul orei de matematică.

-...????


Aveţi nevoie doar de cărţi de joc de la A (=1) până la 5 pentru fiecare pereche de copii şi de o foaie de hârtie. Fiecare copil primeşte 5 cărţi, pe rând dau jos câte una, scriu numărul pe fişă şi unul dintre copii calculează rezultatul, luând apoi cărţile puse jos şi păstrându-le pe masă, cu faţa în jos, pregătite pentru runda a doua. Din teancul de cărţi rămase, copiii extrag câte o carte la fiecare tură. Regulile sunt orientative şi pot fi schimbate pentru a se potrivi fiecărei clase. Dar vă asigur, că la sfârşitul orei, vă veţi bucura de copii fericiţi care au efectuat adunări DIN PLĂCERE.



7. ADUNAREA COMESTIBILĂ

Este un joc pe care îmi propun să îl realizez după vacanţă, o activitate potrivită pentru momentele acelea când copiilor le este foame sau le este greu să se concentreze. Fiecare copil are o altfel de pungă cu crănţănele: unii biscuiţi, alţii covrigei, pufuleţi sau sticksuri. Jocul se joacă în perechi. Copiii citesc exerciţiul şi aşază în cadranul de sub titlu crănţănele conform primului exerciţiu: un copil pentru primul termen, al doilea pentru termenul 2. La sfârşit, le numără împreună, scriu rezultatul şi mănâncă de pe cadran ce tip de crănţănele vor. Îmbinăm astfel, matematica, senzorialul şi manipularea obiectelor într-un mod distractiv pentru copii.




Pentru toate aceste jocuri, am ales reprezentarea unui termen printr-o anumită culoare sau mulţime de elemente identice şi a celui de-al doilea termen printr-o altă culoare sau prin elemente diferite de cele din prima mulţime deoarece consider că aceasta este una dintre lecţiile importante pe care copiii trebuie să o înveţe în mod concret: în spatele fiecărui număr, stă o mulţime de obiecte de acelaşi fel.


SPOR LA JUCAT ŞI LA ÎNVĂŢAT PRIN JOC!

bottom of page