Acum câteva săptămâni am avut preinspecția pentru obținerea gradului didactic I. Împărtășesc cu voi din activitățile desfășurate cu speranța că vor fi de folos cuiva.
Așa cum i-am obișnuit pe elevi, povestea săptămânii este cea care introduce tema săptămânii și nu am făcut rabat de la această regulă în cazul inspecției. Cum tema săptămânii era Fructele, după multă căutare m-am oprit în dreptul cărții Nil și alimentația. Deși povestea în sine poate duce spre discuții despre alimentație echilibrată, piramida alimentației și stil de viață sănătos, eu am considerat că spiridușul mâncăcios Nil este exact personajul de care am nevoie pentru a-i cuceri pe copii. Și așa a fost!
Pentru captarea atenției, am acoperit imaginea spiridușului cu frunze numerotate de la 1 la 20. I-am invitat pe copii să-și dea cu părerea cine este invitatul nostru special și am început să luăm frunzele jos, în ordine descrescătoare. Pe măsură ce părți din imagine ieșeau la suprafață, părerile se schimbau. În cele din urmă, copiii au aflat că personajul misterios nu este nici fluture, nici albină, nici omidă...ci din toate câte puțin, adică un spiriduș. Apoi l-am caracterizat pe spiriduș în funcție de aspectul fizic și am ajuns în cele din urmă la ideea că spiridușul nostru este cam grăsuț și da, am reușit să fac trecerea ușoară spre lectură.
Rezumatul cărții
Spiridușul din poveste, pe nume Nil, iubește să mănânce și să descopere comori. Refuză chiar și joaca împreună cu prietenii pentru a sta în casă și a rontăi fel de fel de fructe și semințe. Într-o zi, descoperă în pădure 2 indicii: 1 migdală și o dâră de miere, care îl conduc direct în scorbura unui șoricel. Printre atâtea provizii și bunătăți, lacomul spiriduș nu ține cont de faptul că proviziile nu-i aparțin și mănâncă până nu mai poate, iar ce rămâne, bagă într-un sac și vrea să fugă, dar prea multa mâncare îl umflase și să trezește blocat în tunelul îngust. Acolo îl găsesc prietenii lui și șoricelul, care îl pun pe spiriduș imediat la dietă.
După lectură, am discutat și am descoperit câteva adevăruri: trebuie să mâncăm echilibrat și a fura este o faptă greșită pentru care până la urmă plătești într-un fel sau altul.
Activitățile
Pentru menținearea atenției elevilor, fiecare exercițiu de la orele următoare au fost formulate ca un mesaj-provocare de la spiriduș. Cu ajutorul aplicației Voice Changer am înregistrat vocal mesajele ”spiridușului”, reușind astfel să înlocuiesc celebrele bilețele/mesaje/scrisorele de la zâne, spiriduși și alte cele, ce le folosim atât de des la inspecții. Copiii chiar au fost captivați (dar cel mai captivat a fost copilașul cu autism), iar pentru mine a fost un efort mai mic decât dacă aș fi printat și decupat mesajele!
Primul exercițiu la Comunicare în limba română a constat într-un joc de asociere imagine - sunet inițial. Al doilea, intitulat Frigărui de fructe, a constat în ordonarea unor silabe pentru a forma cuvinte, iar ultimul exercițiu, a constat în ordonarea unor cuvinte pentru obținerea unor propoziții.
La Matematică, ne-am jucat cu scăderea în concentrul - 0-20, Scăderea cu 3 unități, folosind cuburi ca material concret și finalizând ora cu un exercițiu-joc: având o punguță cu 19 cereale la dispoziție, copiii au înșirat cerealele pe fișa de lucru. Folosind spinnerul format din vârful creionului și o agrafă de birou, au scăzut 1, 2 sau 3 elemente (în funcție de locul unde s-a oprit agrafa) și au mâncat atâtea elemente câte au trebuit să scadă. A fost, de fapt, un exercițiu de scădere în lanț.
La Arte vizuale și Abilități practice au realizat prin tehnica mozaicului, fructe uriașe, numite Fructele curcubeului deoarece au realizat (lucrând pe echipe) câte un fruct pentru fiecare culoare a curcubeului.
Am lucrat așa cum lucrasem și în zilele fără inspecție: integrat, modern, concret, pe echipe și am adăugat o nouă filă jurnalului nostru de amintiri frumoase! A fost o zi reușită!
SPERĂM CĂ V-AU PLĂCUT ACTIVITĂȚILE NOASTRE!
UN SFARȘIT DE PRIMĂVARĂ MINUNAT, COLORAT ȘI PLIN DE JOC VĂ DORIM!