Deşi a trecut perioada sărbătorilor, nu putea să lipsească din jurnalul clasei noastre o filă foarte importantă, plină de lecţii utile, deosebite şi frumoase. Cum am învăţat să fim mai uniţi, să ne exprimăm emoţiile, să votăm o lucrare deosebită, litera C, cifra 9 şi altele, descoperiţi mai jos!
Împodobirea sălii de clasă
Aş recomanda tuturor educatorilor şi învăţătorilor să sacrifice din timpul lor de predare, o oră pentru împodobirea bradului. Cereţi fiecărui copil să aducă un glob şi creaţi în clasă o atmosferă de sărbătoare. Cu colinde rulând în fundal, sfătuiţi-vă cu elevii unde să poziţionaţi bradul, ce ornamente să puneţi întâi şi întâi, iar cel mai important, fiecare copil să îşi aşeze globul unde doreşte în brăduţ. Eu le-am dat o singură cerinţă: să nu existe 2 globuri pe aceeaşi crenguţă. Această activitate, aparent neimportantă şi consumatoare de timp, are o finalitate importantă: sudează legăturile dintre ei, contribuie la coeziunea clasei şi transmite copiilor sentimentul de acceptare, preţuire, iubire. Spuneţi copiilor că am împodobit bradul ÎMPREUNĂ pentru că suntem o echipă şi bradul nu ar fi fost nici complet, nici suficient de frumos fără globul fiecăruia dintre voi. Copiii sunt sensibili! Poate vor uita unele cuvinte spuse, poate vor uita activităţi desfăşurate, dar nu vor uita cum i-aţi făcut să se simtă în clasă, în preajma dvs.
Pe mine mă răsplătesc cu gingăşia lor şi, în cadrul activităţii de împodobire a bradului, m-au surprins subliniindu-mi autoritatea când mi-au cerut să aşez eu vârful de brad pentru că aşa se cuvine: eu sunt şefa clasei.
Când bradul a fost gata, copiii au avut bucuria să-şi invite fraţii sau prietenii din alte clase pentru a le arăta bradul. Cu mândrie i-am auzit spunând: "Împreună am împodobit bradul!"
Arte vizuale şi luarea unei decizii
În această săptămână am desfăşurat multe activităţi de craft. Dar ca să menţin atenţia şi interesul elevilor vii, le-am spus că vom realiza o expoziţie pe holul şcolii cu cele mai frumoase şi îngrijite lucrări. Şi ca să fim obiectivi, am votat lucrările cele mai frumoase. Fiecare copil, a acordat 3 voturi pentru cele mai frumoase 3 lucrări. Vă pot spune că au colorat mai frumos ca oricând şi desenele nu au fost simple, ci mindfulness cu tema Naşterii Mântuitorului (descărcate de pe Twinkl). Astfel, am schimbat decorul holurilor şcolii şi în acelaşi timp, i-am motivat pe copii să fie creativi şi răbdători.
Un joc nou la dezvoltare personală
Am vorbit mult şi despre sentimente în această săptămână. Pentru că fiind agitaţi, copiii aveau tendinţa de a nu ţine cont de cei din jurul lor. Am început fiecare zi cu Jocul emoţiilor. Aşezaţi în cerc, am ales o jucărie care să înceapă cu litera C (căţeluş, cal), pe care am aruncat-o de la unul la altul. Copilul care prindea jucăria în braţe, îşi exprima starea şi emoţiile din momentul respectiv. Şi nu au fost exprimări doar despre "Mă bucur că e iarnă/Mă bucur că am împdobit bradul!" ci şi "Sunt curios...", "Sunt trist..." chiar "Sunt jignit că unii colegi nu mă ascultă când îmi vine rândul să vorbesc!" Ne-am dat seama, astfel, de emoţiile pe care le produce atitudinea noastră în sufletul colegilor noştri.