top of page

O lecție despre creier

Unul dintre principalele mele obiective pentru acest an școlar, obiectiv în jurul căruia mi-am construit strategia didactică, este acela de a-i învăța și de a le demonstra elevilor mei că EI POT! De ce? Pentru că odată cu primele teste, calificative, ierarhizări intervin și primele fisuri în stima de sine a copiilor. Nu discut aici despre rolul familiei în formarea stimei de sine pentru că nu acesta este subiectul articolului meu, vreau doar să subliniez faptul că noi, cadrele didactice, contribuim fie la consolidarea acesteia, fie la fisurarea ei. Eu îmi propun, de aceea, ca în cadrul fiecărei unități tematice să aleg activități menite să îi ajute să-și descopere potențialul, puterea latentă, talentele și mă bucur oridecâteori programa școlară îmi ridică mingea la fileu.


Un astfel de caz este lecția despre CREIER. Vorbeam cu elevii despre misterele corpului uman, despre schelet, ajunsesem la cutia craniană și simțeam că trebuie să pătrund mai adânc, să-i conștientizez de minunea pe care o poartă pe umeri, de extraordinarul organ cu care i-a înzestrat Dumnezeu la naștere. Pe toți! Citisem în vară și mă marcase cartea Și tu ai creier! a binecunoscutului neurochirurg pediatru Ben Carson și mă convinsese de faptul că toți suntem înzestrați cu un potențial uriaș, dar este de datoria noastră să îl valorificăm, să îl dezvoltăm. Era acum momentul să transmit și copiilor acest adevăr și să îi responsabilizez.


Prima activitate desfășurată în această direcție a fost lectura cărții Your fantastic, elastic brain scrisă de JoAnn Deak și ilustrată de Sarah Ackerley. Am descoperit-o citită pe youtube, în limba engleză și m-a bucurat teribil. Este genul de carte pe care aș trece-o pe lista recomandărilor de lectură. Eu am proiectat video-ul pe tablă, am oprit sonorul și l-am tradus pe loc, punând pauză pentru a avea timp să traduc. Copiii au ascultat-o cu atâta aviditate, deși este plină de informații științifice, încât m-a surprins interesul și curiozitatea lor. Cartea ne-a condus spre discuții, spre explicații suplimentare pe care le-au ascultat cu ochii mari de uimire. Concluzia cărții (și a noastră) este că putem dezvolta acest creier, ajutând la consolidarea conexiunilor între neuroni prin exercițiu constant, susținut și temeinic. SUNTEM SCULPTORII PROPRIULUI NOSTRU CREIER!



A doua activitate, desfășurată imediat în continuarea cărții, a fost o lecție de matematică. Trebuia să învățăm primele ecuații și am folosit ca material didactic chiar balanța numerelor (achiziționată de AICI) special concepută pentru acest tip de exerciții. Fiecare copil a avut de rezolvat un exercițiu cu număr necunoscut la tablă și s-a verificat cu ajutorul balanței. Dacă exercițiul era corect, primea recompensă un creieraș. Nu trebuie să vă mai spun că au rezolvat 33 de ecuații în 45 de minute, cu cel mai mare interes posibil și toți și-au câștigat, pe drept, recompensa.


A treia activitate a constat în valorificarea recompensei. Cum? Transformând-o în coroniță! Copiii au colorat creierașul (consultând înainte de toate enciclopedia pentru a afla cum arată în realitate) apoi l-au decupat, iar eu le-am capsat creierașul de hârtie pe o fâșie de carton negru. Din acel moment și până astăzi, purtăm cu mândrie coronița, ca semn al inteligenței și al potențialului creierului nostru. Și recunoaștem că avem nevoie de exercițiu pentru a-l face din ce în ce mai puternic.


A patra activitate a venit la câteva zile distanță de lectura cărții și a constat în ilustrarea unei strategii de dezvoltare a creierului. Fiecare copil a primit o fâșie de hârtie cu 5 imagini: un emoticon dormind, un emoțicon râzând, imaginea unor note muzicale, imaginea unui pod și a unor alimente care aduc beneficii creierului. Copiii le-au colorat, decupat și lipit pe coroniță, în jurul creierului pentru a-și aminti că practicând această strategie, creierul lor va deveni mai puternic și mai uimitor! În timp ce copiii colorau, discutam și povesteam despre creier și mi-am dat seama că am omis din lista de simboluri lectura cărților care clar, ar trebui să fie strategie de căpătâi în vederea dezvoltării intelectuale. Apoi, un alt copil, a venit cu ideea că și prietenia și lucrul în echipă contribuie la același lucru....așa că am convenit că vor desena singuri aceste simboluri și le vor lipi pe coronițele lor, lângă celelalte. Purtăm aceste coronițe și astăzi chiar dacă ni s-au cam desfăcut și stricat. Dacă nu sunt pe cap, coronițele se odihnesc pe bancă, fiind la îndemână pentru orice moment în care avem nevoie de puterile ei supranaturale.


Mi-au slujit ca inspirație pentru realizarea simbolurilor ACEST filmuleț vechi, fișa de colorat descoperită pe ACEST blog, iar pentru coroniță - imaginea descoperită AICI.


Dacă v-a plăcut activitatea noastră, vă invit să o realizați și voi cu elevii. Vă asigur că va avea un succes răsunător! Puteți descărca imaginile și simbolurile pentru coronițe făcând click AICI.


În încheiere, vă spun doar că aștept cu nerăbdare cursul online gratuit oferit de European Schoolnet Academy Yes, I can! Empowering student learning, ce va începe pe data de 21 ianuarie 2019, un curs în care voi învăța mai multe despre cum să-mi încurajez și motivez elevii. Vă puteți înscrie și voi pentru a fi colegi la acest curs, iar dacă nu, urmăriți blogul meu pentru a afla ce învățăm noi!


Vă doresc activități SUPER!


bottom of page