Am început această temă în urmă cu o lună de zile și abia dacă ne încumetăm să o încheiem. Pe parcursul lungului drum străbătut prin Univers, am învățat plini de entuziasm lucruri noi și frumoase, interesante și captivante despre care vă povestim și vouă.
Zborul nostru în spațiu a început cu o poveste Twinkl și cu litera a mic de mână. Povestea este despre un băiețel pe nume Hal care este chemat în toiul nopții în Univers pentru a ajuta la găsirea soarelui care pur si simplu dispăruse. După ce descoperă luna, planeta Marte, stelele și Pământul află că de fapt, soarele dispăruse de pe cerul țării sale deoarece era noapte (dacă aveți abonament, puteți descoperi povestea Back to Earth with a bump!, disponibilă doar în engleză, AICI). Cu ajutorul aplicației Augmented Reality de la Twinkl, imaginile poveștii au prins viață și am putut avea prima lecție despre formarea zilelor și a nopților. Această temă a formării zilei și nopții ne-a captivat vreo săptămână, am aprofundat-o pe parcursul orelor de arte vizuale, matematică și comunicare în limba română (am învățat să scriem literele M și U mari de mână prin raportare la planetele potrivite).
Primul experiment
Primul experiment a avut loc în ora de Arte Vizuale. Am realizat, treptat, din plastilină, planeta Pământ cu straturile ei după o idee preluată de AICI. În timpul lucrului, am vorbit despre straturile scoarței terestre, despre lavă și vulcani și, în final, am tăiat globul pământesc de plastilină în două pentru a-i observa interiorul. A fost momentul wow al săptămânii, iar copiii au refăcut experimentul acasă de mai multe ori din proprie inițiativă, vorbind despre ceea ce am studiat.
Arte vizuale - Sistemul Solar
În urma experimentului cu straturile planetei Pământ, copiii și-au manifestat dorința de a realiza din plastilină întregul sistem solar, iar eu am susținut că ”iar mi-au citit gândurile”. Și așa a început parada sistemelor solare realizate din plastilină, acasă, împreună cu părinții sau singuri, unul mai deosebit ca altul. În completarea cunoștintelor despre planete, am vizionat un film documentar adus de unul dintre copii. Dacă vă gândiți că este un documentar prea greu pentru ei, vă înșelați! Nici la desene animate nu s-au uitat cu atâta aviditate.
Al doilea experiment a urmat celei de ”n”-a lectură a cărții și în urma realizării hărții textului. Recunosc că timp de vreo 2 săptămâni nu le-am citit altă poveste, atât de entuziamați au fost. Iar aplicația a reprezentat jucăria lor din timpul pauzelor. Acest al doilea experiment a avut 2 etape. Prima a constat în demonstrarea rotației Pământului în jurul Soarelui, de către mine, cu ajutorul unui glob pământesc și a unei lanterne susținute de un copil. A doua etapă a constat în repetarea aceluiași experiment cu ajutorul copiilor: 1 copil reprezenta soarele și ținea lanterna aprinsă, alt copil reprezenta Pământul și se rotea în jurul axei sale, iar al treilea copil ținea în mână o lună mare realizată din hârtie. Încerc cât de des pot să îi transform pe copii în actori și participanți direcți în actul învățării, să le ofer contexte în care să experimenteze cu toate simțurile ceea ce învață. După realizarea experimentului de mai multe ori cu diverși copii și după verbalizarea în permanență a ceea ce reprezintă experimentul, le-am cerut să ilustreze prin desen experimentul realizat. De asemenea, la ora de matematică, am completat pe caiet schema formării zilelor și nopților.
Ziua și noaptea la Arte Vizuale + un spinner
Mi-a plăcut mult o idee descoperită pe internet (AICI) și am considerat că se potrivește temei, de aceea, am realizat într-o oră de Arte ”fereastra” de mai jos. Este foarte de efect și este o activitate de decupare-lipire extrem de simplă. În interior este noapte, în exterior soarele cel dulce strălucește frumos. Iar pentru aprofundarea experimentelor de mai sus, am realizat cu copiii un spinner cu ajutorul căruia să ilustrăm oricui modul în care Pământul se rotește în jurul propriei axe și a modului cum se formează zielele și nopțile pe Pământ. Ideea de spinner este preluată de AICI cu șabloanele aferente.
Despre lună și fazele ei
Tot discutând noi despre Univers, unul dintre copii m-a întrebat cum se face de luna își schimbă forma. Mi-a venit atunci ideea de a pregăti o activitate despre lună, la cererea lui, pentru a-i răspunde la întrebări și copiii au primit cu entuziasm ideea. Așa se face că am vorbit despre fazele lunii. Din păcate, materialele în limba română sunt puține și sărace, de aceea, am creat eu tot ce am avut nevoie. Întâi de toate le-am pregătit o prezentare PowerPoint cu poze reale ale lunii în diferitele ei faze. Apoi, pe parcursul studiului lunii, am completat cu copiii fișa pregătită de mine (pe care o puteți descărca făcând click AICI). Majoritatea părinților mi-a mărturisit că nici ei nu știua aceste lucruri despre lună și au fost încântați.
Opționalul De-a arhitectura ne-a adus o lecție despre Cititorii în stele. Am fost provocați să creăm spațiul interior al unui atelier dedicat cititorilor în stele, niște personaje interesante care sunt mereu cu capul în nori, pasionați de stele, planete, univers, calendare dar și sunete, culori, cioplit în lemn sau piatră. Altfel spus, artiști. Iar noi, ca final al unei întregi unități tematice despre Univers ne-am transformat în designeri de interior și le-am decorat atelierul: pereții și mobilierul.
Nu am mai atașat poze, dar am colorat toate plantele și am realizat expoziție în clasă, am citit enciclopedii și fișe cu informații despre planete. Iar la final, ca să încheiem cum se cuvine, am fost la Planetariul Mobil care a poposit și în Brașov. Toate ”produsele” realizate de noi constituie portofoliul personal al fiecărui copil pentru aceasta temă, alături de alte desene și colaje realizate din proprie inițiativă.
Sperăm că v-au plăcut ideile noastre. Dacă mai aveți propuneri potrivite pentru elevi de clasa I, vă invităm să le scrieți la ”Comentarii”.
Vă dorim un an super, cu activități super și elevi super!
Comentários