top of page

Vei preda la clasa pregătitoare? Iată câteva linkuri și resurse utile



Toamna se apropie cu pași repezi și doar câteva săptămâni ne mai despart de sunetul clopoțelului ce marchează prima zi de școală. Iar dacă anul acesta vei preda unor micuți de 6 ani care abia intră în clasa pregătitoare, atunci trebuie să fii cel puțin la fel de emoționat(ă) ca și ei. Doar e un nou început!


Desigur, pentru noi, cadrele didactice, la fiecare început trăim și altfel de emoții : nerăbdare, teamă, îngrijorare (”oare fac față?”), entuziasm, bucurie, nesiguranță.

Pentru că paleta de emoții este atât de vastă încât greu reușești să-ți organizezi gândurile și lista cu ”Ce am de făcut”, doresc să vin în ajutorul vostru, dragi colegi, cu o listă de linkuri utile și de câteva materiale care este posibil să vă folosească, mai ales datorită faptului că tocmai am terminat clasa pregătitoare și ”noțiunile” sunt proaspete încă. Desigur, nu am pretenția că voi reuși să creez o listă exhaustivă, dar poate tindem înspre acolo împreună. Așadar, vă invit la colaborare. Puteți posta un comentariu cu linkuri și documente utile pe care nu le regăsiți în lista mea. Să începem!


Programa școlară

Este primul document de care un învățător are nevoie. Descărcați-o de aici pentru fiecare materie în parte, printați-o și citiți-o, dar nu oricum, ci cu creionul/carioca în mână, subliniind exemplele de activități care vi se par interesante.


Planificarea calendaristică

Ceea ce deja sigur știți este că la nivelul ciclului primar planificarea trebuie să fie integrată. Despre cum să-ți faci planificarea integrată a scris Emalascoala extraordinar. Nu e greu deloc! E chiar frumos! Mai ales după ce lecturezi activ programa, realizarea acestei planificări integrate sedimentează prevederile acesteia foarte bine în mintea ta. Vreau să vă spun că am folosit formularul de planificare postat de Ema (aici) chiar anul trecut și mi-a plăcut teribil. A trebuit doar să-mi adun ideile, să aleg temele centrale și am reușit ușor să inserez linkuri pentru povești/poezii/cântecele/activități de craft.


Centralizator privind competențele studiate în fiecare unitate de învățare

După stabilirea unităților tematice, eu am simțit nevoia să vizualizez repartizarea competențor pe fiecare unitate tematică. Așa că, mi-am creat un centralizator. Este opțional, desigur, dar de real folos pentru vizualii ca mine, mai ales că simpla înșirare a competențelor specifice la începutul dosarului de planificare nu îmi asigura aprofundarea acestora.


Raportul de evaluare la finalul clasei pregătitoare

Da, nu scăpăm de hârtii și la final trebuie întocmit un raport. Vestea bună este că nu-i lung! Îl poți printa din ghidul despre care scriu mai jos, la paginile 111-117! Și vestea și mai bună este că există un ghid de completare despre care voi vorbi în continuare.


Ghidul de completare și valorificare a Raportului de evaluare a elevilor din clasa pregătitoare

Se poate descărca aici, dar nu vă speriați că este foarte stufos. Este important să știm cum evaluăm la clasa pregătitoare, mai ales că ne putem culca pe-o ureche că ”nu dăm note/calificative”. De aceea, cred că acest ghid este extrem de util.


Am pregătit pentru voi o listă a informațiilor utile pe care le puteți găsi în ghid:

  • pag. 26-28 - domeniile de dezvoltare ce vor fi evaluate

  • pag. 32-40, 47-55,  61-70, 87-90, 104-108 - găsiți descrierea standardelor specifice fiecărui domeniu de dezvoltare prevăzut de raport, un fel de ”descriptori de performanță” care vin împreună cu exemple de activități de evaluare pe care le puteți desfășura. Printați aceste pagini, păstrați-le în portofoliu personal și folosiți-le periodic.

  • pag. 58-59 - caracteristici ale dezvoltării cognitive

  • pag. 81-83 - exemple de tipologii de itemi

  • pag. 91-100 - exemple de instrumente de evaluare

  • pag. 118 - 123 - informații despre cum se completează raportul

  • pag. 125 - 131 - fișa de caracterizare psihopedagogică

  • pag. 136-142 - cum se monitorizează progresul elevului

  • pag. 144-154 - fișe de monitorizare a progresului elevului (nu-i așa că mereu ne-a fost greu să întocmim fișele astea?)

  • pag. 161 - fișă de completat la fiecare întâlnire cu părinții la orele de consultații

  • pag. 162-163 - model de chestionar de aplicat părinților


Hârțogării

Și dacă tot le am, vi le dau și vouă ca să nu mai pierdeți timpul scriindu-le sau căutându-le, iar timpul liber câștigat folosiți-l pentru familiile voastre sau pentru a crea ceva frumos pentru elevi pe care să-l dați mai departe. Dar din dar se face rai!



Le-am descărcat de pe site-ul Twinkl unde am abonament pentru că-l consider unul dintre cele mai utile site-uri de resurse din domeniu și la un preț avantajos. Este salvarea mea în contextul interzicerii tuturor auxiliarelor, în contextul lipsei manualelor și în contextul lipsei de timp pentru a crea ceva frumos. Trăim și momente din acestea într-un an, nu?


Povești

Bineînțeles că nu avem niciodată suficiente povești în tolbă pentru urechile înfometate și ochii curioși ai copiilor! Așa că vă ofer 2 linkuri spre povești nemaiauzite, nemaiîntâlnite și fermecate: Poveștile Cristinei și Povești din ghiozdanul meu


Pentru idei de fișe de lucru și modalități de predare, vă invit să-mi explorați blogul. Iar pentru a lărgi lista de mai sus, nu ezitați să lăsați un comentariu fie mai jos, fie pe pagina de facebook a blogului.


DORESC UN AN PLIN DE CULOARE!

Commentaires


bottom of page